Канадски учени изследват способността на растителния пигмент кверцетин и възможността му да

...
Канадски учени изследват способността на растителния пигмент кверцетин и възможността му да
Коментари Харесай

Лук, ябълки, грозде – в менюто срещу вируса

Канадски учени изследват способността на растителния пигмент кверцетин и опцията му да помогне против ковид SARS-CoV-2.
Този флавоноид, който има противовъзпалителни свойства, е добре прочут.
Съдържа се в доста плодове и зеленчуци и се продава като хранителна добавка. Биофлавоноидът има силно антиоксидантно деяние и подкрепя работата на имунната система.

Екип канадски учени от института за клинични тествания в Монреал проучва свойството на кверцетина целеустремено поради епидемията от атипични пневмония, която обгръща 23 страни по света през 2003 година. Така те откриват, че това вещество обезпечава отбрани на организма от доста вируси.
Когато през 2019 година избухва епидемията с ковид в Ухан, тези учени изричат мнение, че кверцетина може да помогне и против COVID-19.
През февруари интернационален екип от канадски и китайски откриватели стартира клинични тествания с 1000 доброволци, с цел да потвърди дали кверцетина може да се употребява като надеждно средство срещу ковид.

„ Ако опитът се окаже сполучлив, ние ще получим налично средство срещу новия коранавирус. Производството на кверцетина е просто. А лекуването ще е на ниска цена и без риск от странични резултати за здравето “, изясняват учените.
Кверцетинът се оправя с вирусите по няколко механизма. Той може да блокира отделянето на възпалителни цитокини, които са причина за сериозните затруднения от COVID-19. Но най-важното е, че понижава размножаването на вируса, като се свързва с клетъчните рецептори ангиотензин-превръщащ ензим (ACE-2). Вирусът употребява точно тези рецептори, за да проникна в клетките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР